متد های آموزش زبان : نگاهی جامع ـ نگاه به آینده
ما در مورد اینکه حرفه آموزش زبان در آینده نزدیک یا دور چه پیشرفتی خواهد داشت، چه احساسی داریم؟ رویکردها و روش های که در این مبحث مورد بررسی قرار گرفتند، شماری از سؤالات را مشخص کرد که انتظار می رود آینده آموزش زبان را به شیوه های مختلف برخی پاسخها به این سؤالات می تواند رویکردها و روش های جدیدی را بسازد.
برخی پاسخهای دیگر ممکن است به اصلاح یا تغییر شکل رویکردها و روش های موجود ، البته با توجه به یافته های پژوهش های جدید در گسترش و بهبود نظریه و عمل در آموزش بیانجامد. اقدامات آغازین برای تغییر برنامه ها و آموزش، ممکن است حاصل از درون حرفه باشد.
یعنی از معلمین، مسئولان، نظریه پردازان، و پژوهشگران، محرک های سال اجتماعی، یا حتی مالی ممکن است تغییر ایجاد کنند، همانطور که در گذشته نیز این محرک ها باعث تغییر شده اند. صاحب نظران و شخصیت های بارز و برجسته در این رشته می توانند باعث شکل گیری آینده تدریس زبان باشند. انگیزش برای تغییر می تواند از منابع کاملا غیر قابل انتظار سرچشمه بگیرد. بنابراین، بحث خود را با مطرح کردن برخی از عوامل که بر گرایشات آموزش زبان در گذشته تأثیرگذار بوده، و می توان متوقع بود که در آینده نیز چنین باشد، به اتمام می رسانیم.
دستورالعمل های سیاسی دولتی. نیاز فزاینده برای مسئولیت پذیری از طرف آژانس های ملی و دولت ها، باعث ایجاد تغییرات آموزشی نسبتا منظم برای دهه های طولانی بوده، و در آینده نیز احتمالا ادامه خواهد داشت.
گرایشات در حرفه آموزش حرفه آموزش (=تدریس) منبع دیگری برای تغییر است. اعطای گواهینامه های حرفه ای برای معلمین، به همراه حمایت از گرایشات با رویکردهای خاص از طرف سازمان های حرفه ای و گروههای فشار که باعث ترویج رویکردها با روش های خاصی می شود، می تواند تأثیری مهم بر روی تدریس داشته باشد.
ابتكارهای صاحب نظران. بعضی اوقات تدریس، هنر توصیف شده و نه علم؛ و اغلب تحت تأثير متخصصين بانفوذ با نحله های فکری و پیروان خاص خود، شکل گرفته است. همچنانچه گاتگنو(Gattegno) ، لازانف (Lazanov)، و کراشن الهام بخش شماری از معلمین در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ بودند، و همانطور که گاردنر (Gardner) در حال حاضر چنین است، بنابراین بدون شک این رهبران، حواریوینی دور خود جلب خواهند و اقدامات تدریسی در آینده را شکل خواهند داد.
برای برآوردن نیازهای فناوری، پتانسیل استفاده از اینترنت، شبکه جهانی، و رایانه ای و نوآوری ها مربوط به فناوری، احتمالا تصویر حرفه تدریس را در آینده تغییر خواهد داد ، همچنانچه در گذشته اینچنین بوده است، و هم بر محتوا و هم بر صورت ارائه آموزش در تدریس زبان تأثیر خواهد گذاشت.
تاثیرات از رشته های تحصیلی دیگر، رشته های مانند زبان شناسی، روان شناسی زبان، و روانشناسی بر روی نظریه زبان و نظریه یادگیری زبان، تأثیر می گذارد و رویکردهای معینی را در تدریس زبان مورد تأیید قرار می دهد. یک نظریه جدید در این رشته ها پایه گذاری می شود، و احتمال دارد که این نظریه جدید بر روی آینده نظریه های مربوط به تدریس، تأثیر بگذارد.
همچنانچه در گذشته روش شنیداری – گفتاری و یادگیری کد شناختی بازتابی از نظریه های زبان شناختی وقت خود بودند، پس بینش و معرفت های جدید از زبان شناسی نقش گرا زبان شناسی پیکرهای، و روان شناسی زبان، یا جامعه شناسی زبان؛ یا رشته های ناشناخته جدید، می تواند نقشی اساسی در شکل گیری فلسفه آموزش زبان داشته باشد.
تأثيرات حاصله از پژوهش، تدریس و تعلیم زبان دوم به طور فزایندهای حوزه پژوهش و نظریه پردازی فراوان شده است. برخی از پژوهش های مربوط به فراگیری زبان دوم، محرکی برای ایجاد رویکرد طبیعی و آموزش زبان تکلیف محور فراهم آورد، و بدون تردید، باعث برانگیختن رویکردهای آموزشی جدید زبان خواهند بود.
نوآوری های زبان آموز بنیاد تمرکز بر روی نقش محوری زبان آموز که در تدریس زبان و رشته های دیگر تقریبا در دوره های ده ساله حادث می شود (همچنانچه در مورد تدریس فردی، برنامه تحصیلی زبان آموز بنیاد، تربیت زبان آموز، استراتژی های مربوط به زبان آموز، و جوش های چندگانه مشاهده کردیم، پس می توان استمرار این روند را همچنان در آینده پیش بینی کنیم.
روند های انتقال متقابل آموزشی . یادگیری جمعی، رویکرد زبان کل گرا، برنامه ریزی عصب شناختی زبان و هوش های چند گانه ، نماینگر انتقال متقابل جهش هایی از آموزش عمومی یا رشته های دیگر در آموزش زبان دوم، بوده اند. چنین انتقالهایی، بدون شک، در آینده نیز وجود خواهد داشت، و دلیل نیز این است که نظریه های تدریس و یادگیری فقط منحصر به نیز وجود خواهد داشت، و دلیل نیز است که نظریه های تدریس و یادگیری فقط منحصر به رشته آموزش زبان نیست.
انتقابل های متقابل از رشته های دیگر. رویارویی با روان شناختی، روانکاوی، علوم ارتباطات قوم شناسی و مهندسی انسان، باعث ایجاد تاثیراتی در روی فلسفه آموزش زبان شد اثرگذاری چنین رشته های گوناگونی را در رشته ای که همیشه در جستجوی منبع الهام است ، نشان می دهد.
به رغم تغییر در مرتبه و منزلت رویکردها و روش ها، می توان انتظار داشت که رده آموزش زبان دوم و خارجی در قرن بیست و یکم حوزه جوشش نظریه ها، ایده ها و اقدامات مانند آنچه در گذشته نیز بود باشد.
برای مطالعه عنوان اصلی اینجا کلیک کنید