آموزش زبان تکلیف محور ـ مبحث طرح درسی ـ قسمت دوم
نقش معلم
در آموزش تکلیف محور نقش های دیگری نیز برای معلم در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
انتخاب کننده تکالیف و تنظیم کننده آنها
یک نقش اساسی برای معلمین همان انتخاب کردن، تعدیل کردن، و / یا ساختن خود تکالیف است. سپس این تکالیف را از لحاظ آموزشی باید تنظیم و مرتب کنند تا در راستای نیازهای علایق، و سطح مهارت زبانی زبان آموزان باشد.
آماده سازی زبان آموزان برای انجام تکالیف
اکثر طرفداران آموزش زبان تکلیف محور چنین پیشنهاد میکنند که زبان آموزان نباید بدون آمادگی به انجام تکالیف بپردازند، بلکه نوعی آمادگی قبل از انجام تکلیف برای آنان لازم است. چنین فعالیت هایی می تواند شامل معرفی موضوع؛ روشن کردن دستورالعمل مربوط به تکالیف کمک به زبان آموزان برای یادگیری یا به خاطر آوردن کلمات و عبارات مفید در راستای کمک به آنان در انجام تکلیف، و ارائه نمونه ای از روش های انجام تکلیف، باشد. چنین کمک هایی می تواند تلویحی و استقرایی، یا صریح و استنباطی باشد.
افزایش دهنده آگاهی
دیدگاه های جدید آموزش زبان تکلیف محور بر این باور است که زبان آموزان باید زبان را از طريق مشارکت در انجام تکالیفی بیاموزند که توجه زبان آموز را متوجه ویژگی های اصلی زبان که به کار می برند و می شنوند، نماید. این موضوع تحت عنوان تمرکز بر روی صورت زبانی مطرح می شود. طرفداران آموزش زبان تکلیف محور بر این نکته تأکید دارند که این بدان معنا نیست که قبل از آنکه زبان آموزان شروع به کار بر روی تکلیف کنند، درس دستور زبان به آنان ارائه شود.
بلکه به این معنا است که از تکنیک های گوناگونی که تمرکز بر دستور زبان دارند
(از جمله فعالیت هایی که قبل از پرداختن به تکلیف و برای متمرکز کردن . آنان به کار می رود، مانند دیدن متن، ارائه تکالیف هم شکل، و استفاده از مطالبی که نکات دستوری در آنان بارز شده است)، استفاده شود.
نقش مطالب آموزشی مطالب تحلیمی مطالب آموزشی نقشی اساسی را در آموزش زبان تکلیف محور به عهده دارند،
و دلیل نیز این است که این نوع آموزش وابسته به ذخیره کافی از تکالیف مناسب کلامی است که ساختن برخی از آنها مستلزم زمان زیاد، نبوغ، و منابع متعددی است. مطالبی را که می توان برای تدریس در آموزش زبان تکلیف محور مورد استفاده قرار داد، صرفا قدرت تخیل طراح تکالیف است که می تواند محدود کند.
بسیاری از کتاب های آموزش زبان در حال حاضر، بخشی به عنوان تمرکز بر روی تکلیف‘‘ ، یا فعالیت های تکلیف محور‘‘ را در خود دارند،
اگرچه اکثر این تکالیف در چنین کتاب هایی در واقع همان فعالیت های آشنای کلاس درس برای معلمین است که یادگیری گروهی، آموزش ارتباطی زبان یا فعالیت های گروههای کوچک درسی را به کار می برند. کتب مرجع متعددی برای معلمین در دسترس هستند که شامل نمونه ای از فعالیت های تکلیفی می باشند (برای مثال، ویلیس، ۱۹۹۶) و می توان در موقعیت های گوناگونی آنها را اقتباس و اعمال کرد.
شماری از مجموعه های تکالیف نیز به صورت کتاب درسی و برای بهره گیری زبان آموزان چاپ شده است.
برخی از این کتاب کمابیش، صورت سنتی دارند (برای مثال، دوباره فکر کن، نوشته هوور، ۱۹۸۶). بعضی دیگر به صورت کارت های تکلیف چاپ و منتشر شده اند (برای مثال، مجموعه منابع برنامه درسی ارتباطی مالزیا برای مقطر بالای متوسطه، ۱۹۷۹). همچنین می توان از مجموعه گسترده ای از وسایل کمک آموزشی به عنوان منبع در آموزش تکلیف محور بهره جست.
وسایل کمک آموزشی هواداران آموزش تکلیف محور به استفاده از تکالیف معتبر که با مطالب من می شود، اصرار دارند.
رسانه های گروهی متداول آشکارا منابع غنی ای را برای به دست چنین مطالبی به دست می دهند. برخی از انواع تکلیف را که می توان از چنین برنامه ها رسانه ای ساخت، در زیر مشاهده می کنید.
روزنامه
– زبان آموزان، روزنامه ای را می خوانند و بخشهای آن را مشخص می کنند. سپس سه بخش جدید را که می تواند در آن روزنامه بیاید، پیشنهاد می کنند.
– زبان آموزان یک آگهی درخواست شغل را می نویسند، البته با استفاده از نمونه هایی که در بخش آگهی های درخواست شغل روزنامه آمده است.
– زبان آموزان با استفاده از بخش سرگرمی و تفریحات آن روزنامه، برنامه تفریحی آخر هفته خود را می نویسند.
تلویزیون
– در هنگام پخش برنامه گزارش هواشناسی، زبان آموزان یادداشت برداری می کنند و نقشهای می کشند که دارای علایم هواشناختی باشد که هوای احتمالی را برای دوره زمانی خاص پیش بینی کند.
– زبان آموزان طی تماشای یک آگهی تبلیغاتی تلویزیونی فهرستی از کلمات ’’پرهیاهو‘‘ تهیه می کنند و سپس سعی می کنند تا یک آگهی مشابه با آن کلمات بسازند.
– پس از تماشای قسمتی از یک سریال آبکی، زبان آموزان فهرستی از شخصیت ها (با اسامی اصلی و اسامی ساختگی در سریال و ارتباط احتمالی آنان با بازیگران دیگر را در آن قسمت، درست می کنند.
اینترنت
– با ارائه عنوان کتاب درخواستی از زبان آموزان خواسته می شود تا برای خرید آن مقایسه ای تحلیلی از سه کتابفروش اینترنتی انجام دهند و قیمت پیشنهادی، زمان پست کردن کتاب و خرید آنها را فهرست کنند و سپس یکی از آنها را انتخاب کرده و انتخاب خود را توجیه نمایند.
ـ زبان آموزان در جستجوی یافتن یک هتل ارزان قیمت در توکیو باشند و در سه موتور جگر (برای مثال، یاهو، نت اسکیپ، اسنپ) متفاوت جستجو کنند. سپس زمان های جستجو را با هم مقایسه کنند و با تحلیل کردن ده مورد نخست، مفیدترین موتور جستجوگر برای منظورشان را تعیین کنند.
– زبان آموزان در ’’چت روم گفتگویی را آغاز کنند و با اشاره بر علاقه اشان در زندگی، به پاسخ سه فردی که اول به آنها پاسخ می دهد، جواب دهند. آنها می توانند با این مجموعه متون با درجه بندی کردن پاسخها یک دفتر خاطرات درست کنند.