هوش های چندگانه ـ مبحث رویه
کریستیسون کلاس درسی در مقطع پایین را که به توصیف اشیای فیزیکی می پردازد، در زیر توصیف می کند. طرح درسی در واقع آن توالی و تسلسل را که قبلا در بخش “طرح درسی وصف شد، به صورت خلاصه بیان می دارد.
ـ مرحله اول: بیدار کردن هوش.
معلم اشیای مختلف و زیادی را به کلاس درس می آورد. زبان آموزان اول آن اشیا را با دست لمس می کنند و متوجه نرمی، زمختی، سردی، صافی می شوند. آنها باید مواردی را که دارای مزه شیرین، شور، ترش، ادویه دار و… هستند، مزه کنند. تجاربی از این قبیل باعث کمک به فعال سازی و آگاه سازی زبان آموزی از شالوده های حسی تجارب می شود.
ـ مرحله دوم: تقویت کردن هوش.
از زبان آموزان خواسته می شود تا اشیایی را با خود به کلاس درس آورند یا از چیزی که به همراه دارند استفاده کنند. گروههایی از زبان آموزان هر شیء را با توجه به پنج حس فیزیکی توصیف می کنند. آنها یک جدول کاری را که شامل اطلاعاتی می شود که آنها ملاحظه می کنند و بر روی آن بحث می کنند، پر می کنند (جدول ۲).
– مرحله سوم: با / برای هوش تدریس کردن.
در این مرحله است که معلم بخش های بزرگتری از درس(ها) را می سازد تا تجارب حسی و زبانی را که همراه این تجارب است تقویت کند و بر روی آنها تأکید نماید. زبان آموزان به صورت گروهی کار می کنند، و جدول کاری مانند آنچه در جدول ۳ نشان داده شده است را پر کنند.
– مرحله چهارم: انتقال هوش.
این مرحله مربوط به اعمال هوش در زندگی روزانه است. از زبان آموزان خواسته می شود که هم بر روی محتوای درس و هم بر روی شیوه های کاری (کار کردن به صورت گروهی، پر کردن جداول و غیره) تأمل و تعمق کنند.
جدول ۲- برگه تسلیمی مربوط به حس
اسم گروه
افراد عضو در گروه
بینایی
صوت
لمس
شامه
اندازه
برای چه مورد استفاده قرار میگیرد
اسم شیء
جدول ۳. تمرین توصیف “هوشهای چندگانه”
چه چیزی را توصیف می کنم؟
دستورالعمل: با گروه خود کار کنید. در زمانی که معلم توصیف شیء را می گوید به او گوش دهید. در مورد آنچه
می شنوید با گروه خود بحث کنید. با همدیگر تصمیم بگیرید که کدام شیء در کلاس مورد توصیف قرار گرفته است.
نام شیء
شیء ۱
شیء ۲
شیء ۳
شیء ۴
شیء ۵
سپس هر گروه، شی ای را در کلاس توصیف می کند، البته با فرمولی که در مرحله دوم ارائه شد. پس از آن، این توصیفهای کتبی گردآوری و یک به یک خوانده می شود. از هر گروه بخواهید که با همدیگر نام آن شیء را در کلاس درس که شما توصیف می کنید، بنویسند.
این درس خاص که مربوط به توصیف اشیاء است به منزله ارائه مهلتی به زبان آموزان برای رشد هوش زبانی (برای مثال، توصيف اشیاء)، هوش منطقی (برای مثال، تصمیم گیری بر روی اینکه چگونه می توان اشیاء را توصیف کرد)، هوش بین فردی (برای مثال، کار گروهی)، و هوش درون فردی (برای مثال، تأمل و تعمق بر روی دخیل شدن خود شخص در درس) است (کریستیسون، ۱۹۹۷)